Sport

Campoinatul Mondial si romanul

Gata! S-a terminat si acest Campionat Mondial. Din punctul meu de vedere a fost unul din cele mai slabe pe care le-am vazut. Putine meciuri spectaculoase, multe greseli de arbitraj (desi am avut VAR), foarte multe autogoluri si putin fotbal.

Favorita mea a fost Anglia, desi nu credeam ca o sa treaca de grupe, iar Brazilia eram convins ca o sa castige. Inca de acum 4 ani am spus ca Belgia are o echipa de viitor si ca o sa faca o figura frumoasa la acest Campionat Mondial. Croatia a fost surpriza placuta, iar Germania si Spania cele mai mari dezamagiri.

Franta a castigat pentru a doua oara in istorie Campionatul Mondial si l-a castigat pe merit. A fost echipa care a jucat constant bine si care a aratat cel mai bun fotbal. Ma bucur ca a castigat o echipa care e preocupata sa joace fotbal si nu sa distruga jocul. Imi place fotbalul ofensiv si nu-mi plac echipele care sunt preocupate intai sa nu piarda si apoi poate “ciupim” ceva pe un contraatac sau la loviturile de departajare.

Din echipa Frantei nu mi-a placut Giroud. Nu pot sa concep ca un atacant care a jucat 546 de minute sa nu expedieze un sut pe spatiul portii. Pot intelege meritul lui in jocul fara minge sau cu spatele la poarta, dar totusi esti atacant. Sa tragi 13 suturi in total si niciunul pe spatiul portii mi se pare ca esti din alt film…

Ce treaba are romanul din titlu? Romanul e prost. As vrea sa spun ca suntem rasisti, dar nu cred asta. Cred ca suntem needucati si de aici toate glumele, proaste de altfel, despre echipa Frantei si despre culoarea sau originea jucatorilor francezi. Suntem in 2018, iar cu mici exceptii putem sa calatorim, sa muncim sau sa ne stabilim oriunde pe globul asta. Toti imigrantii aia veniti din Africa in Europa, vin pentru un trai mai bun, vin pentru a oferi o sansa la o viata mai buna copiilor lor. Acei copii muncesc pe branci pentru a se adapta la noua viata, muncesc enorm sa demonstreze ca merita sa fie egali noiilor concetateni. Si dupa multa munca ajung sa fie luati in seama, ajung sa fie oameni de afaceri, doctori, avocati si chiar si fotbalisti.

Cu ce ii face pe acesti oameni mai putin francezi? Ce conteaza ca bunicii sau paritii au venit de nu stiu pe unde si s-au stabilit in Franta pentru ca acolo au primit o sansa la o viata mai buna? Nu conteaza absolut deloc de unde au venit, ce culoare au sau de unde se trag. Conteaza doar ca ei sunt cetateni francezi si joaca pentru tara lor.

Daca tu crezi ca Franta nu trebuia sa castige pentru ca are in echipa jucatori de alte nationalitati si de culoare, te rog sa imi dai block/unfollow/unfriend pentru ca nu vreau sa mai am de a face cu tine. Nu vreau sa-ti fac eu educatie, nu vreau sa-ti tin lectii de istorie sau despre ce inseamna globalizare. Te invit sa pui mana sa citesti, sa mergi in Africa si sa vezi ce inseamna sa traiesti acolo si apoi putem sa stam de vorba.

Vive La France!

Sursa foto | Al Jazeera

FacebooktwitterlinkedinTagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *