Google Ads

Adwords Express vs Adwords

Saptamana trecuta Google a localizat si in Romania platforma Google Adwords Express. Cum de aproape doi ani ma ocup de campanii in Google Adwords, m-am gandit sa-mi dau si eu cu parerea.

A fost foarte funny in ziua lansarii cand “influencerii” invitati la eveniment incercau sa ne convinga ca ce tare este aceasta platforma, fara sa vina cu argumente solide, ci doar ce au prins pe la eveniment. Totusi, Alex a fost singurul, cred, care a avut o abordare mai apropiata de ceea ce vrea de fapt Google sa obtina.

De precizat este faptul ca platforma Express exista de mai mult timp, dar abia acum au localizat-o si in Romania.

Sa incepem intai prin a explica diferenta dintre cele doua servicii:

AdWords Express:

 • O platforma extrem de simplificata si usor de folosit de catre toata lumea. Necesita in jur de 10 minute sa creezi contul si sa dai drumul la prima ta campanie.
 • Nu-ti trebuie un domeniu si e suficient sa folosesti ca si “landing page” profilul din Google My Business
 • Cuvintele cheie sunt generate automat de catre Google
 • Tu trebuie sa scrii un anunt (simplificat fata de cele din platforfa AdWords)
 • Setezi bugetul lunar
 • Focus pe telefoane, vizite in magazin si accesari ale site-ului (click-uri)
 • Targetarea si locul unde vor aparea anunturile sunt generate automat de catre Google

AdWords:

 • Platforma este mult mai complexa
 • Este obligatoriu sa detii un domeniu pentru landing page
 • Pentru a putea folosi platforma este recomandat sa participi la cursurile de instruire
 • Gestionezi absolut totul. De la buget, la cuvinte cheie, la anunturi, la locurile unde vor aparea anunturile, la targetare, etc
 • Mult mai mult timp petrecut in platforma pentru optimizarea campaniilor
 • Foarte multe optiuni de optimizare, astfel incat anuntul tau sa fie relevant pentru cel care cauta pe Google
 • Optimizari pe cuvinte cheie, expresii si moduri de cautare
 • Control total al bugetului
 • Control de difuzare al anunturilor in functie de ora si zi
 • etc

Platforma Google AdWords Express nu este nimic mai mult decat un tool de a creste cifra de afaceri a celor de la Google. Ei zic ca se adreseaza celor care nu au timp pentru a gestiona o campanie in AdWords, dar in fapt este adresata celor care nu-si permit sa angajeze un om specializat sau sa contracteze o agentie sprecializata. In aceasta situatie sunt mil (poate chiar sute de mii) de afaceri in Ro si milioane la nivel mondial. Daca un procent, cat de mic, din acestea o sa se hotarasca sa investeasca un buget de sub 100 USD in anunturi pe Google? Cam la ce suma ajungem?

Ce se intampla atunci cand business-ul tau, pe care-l promovezi pe Express, intra in competitie (pe cautari/cuvinte cheie) cu un business similar care se promoveaza pe platforma clasica? In 99,99% din cazuri cel de-al doilea o sa aiba o pozitie mai buna in pagina si o sa plateasca mai putin pentru click decat cel care foloseste Express. Asta o sa se datoreze optimizarilor si a multitudinii de optiuni pe care le poti seta din platforma clasica.

Recomand ca cei care se gandesc sa-l foloseasca sa se documenteze si sa-si faca bugetul asa cum trebuie pentru ca e posibil sa iesiti mai ieftin daca lucrati cu un specialist sau cu o agentie. Platforma Express va consuma bugete, dar rezultatele nu vor fi cele mai bune.

Totusi pentru un buget de 200 – 300 USD pe luna merita sa incercati aceasta platforma. Inainte sa va aruncati e bine sa studiati si poate chiar sa cititi cursurile Google AdWords. Cursurile le gasiti AICI.

Cu siguranta ca vor avea de suferit si cei care folosesc platforma clasica. Mai multe afaceri care se promoveaza, inseamna o competitie mai mare si implicit un CPC mai mare.

Un alt subiect important discutat in acest weekend a fost daca au sau nu de suferit agentiile care vand serviciul de Google AdWords. Din punctul meu de vedere nu o sa aiba nimeni de suferit. Din contra, clientii ar trebui sa lucreze cu agentii sau oameni specializati pentru a optimiza cat mai bine bugetele.

Daca aveti nevoie de consultata, ma gasiti la Kooperativa 2.0

Daca nu esti deacord cu ce am zie eu aici, lasa un comentariu 🙂

FacebooktwitterlinkedinTagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *