Cultura

Banditul Whisky s-a intors in Romania

De astazi puteti vedea in cinematografele din Romania filmul Banditul Whisky. Un film despre viata celui mai celebru spargator de banci din Europa de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Attila Ambrus este un roman fugit in Ungaria la sfarsitul anilor ’80 care terifiat bancile si oficiile postale din Budapesta. Acesta a jefuit 30 de unitati timp de 7 ani, fara sa raneasca pe cineva.

Povestea lui Attila incepe in Miercurea Ciuc. Orfan de mama si cu un tata mai mult plecat acesta a fost crescut de catre bunica lui. Dupa moartea acesteia a fost trimis intr-un internat, dar nu a rezistat mult acolo si a ajuns intr-un centru de reeducare. Mai tarziu s-a inrolat in armata, de unde a dezertat si a fugit in Ungaria. Fara bani si acte a fost ajutat de catre antrenorul de hokey al unei echipe din Budapesta.

Indragostit, acesta a inceput sa resimta lipsa banilor. A incercat sa obtina un act de identitate unguresc pentru a-si gasi o slujba mai buna, dar nu a reusit din cauza birocratiei si a faptului ca era fugit din Romania. Prima lovitura a dat-o la un oficiul postal, dar banii s-au terminat repede si a fost nevoit sa mai comita o infractiune. Cu cat trecea timpul, cu atat nevoia de bani era mai mare si astfel a ajuns sa jefuiasca banci. Numarul total al jafurilor este undeva intre 27 si 46. Numai el stie numarul exact. Porecla de “banditul whisky” a primit-o datorita faptului ca mirosea a bautura la fiecare jaf. Acesta band inainte de o spargere pentru a-si face curaj. Si-a insusit porecla si a inceput sa lase sticle de whisky in banci dupa ce le jefuia.

Timp de 7 ani politia maghiara a incercat sa-l prinda, cazul devenind foarte mediatizat in toata Europa. A prins foarte bine la public si astfel a devenit un fel de Robin Hood. Acesta a fost prins in cele din urma in 1999 din cauza partenerului pe care-l avea. In 2002 a fost condamnat la 17 ani de inchisoare si eliberat 10 ani mai tarziu pentru buna purtare.

Povestea lui Attila a atras atentia regizorului Nimród Antal care a transformat-o intr-un film. Filmul a avut premiera in Ungaria pe 22 noiembrie 2017 si s-a bucurat de un adevarat succes. In primul weekend a surclasat Justice League si a adunat peste 65000 de spectatori. In 18 ianuarie 2018 filmul fusese vizionat de peste 250 de mii de spectatori, record absolut.

Mie mi-a placut.

FacebooktwitterlinkedinTagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *