Tot si toate

O zi trista

Sambata am urmarit funerariile Regelui Mihai si m-am intristat. Am simtit o tristete imensa pe toata durata zilei, o tristete pe care nu pot sa o justific. Nu sunt nici pro si nici contra monarhiei, dar ce am simtit sambata urmarind imaginile difuzate de televiziuni imi este greu sa explic.

Fac parte din una dintre ultimile generatii de elevi carora le-a fost predata in scoala o istorie falsa si denaturata voit. Am inceput scoala inainte de revolutia din ’89 si am terminat-o in 2000. Nu-mi amintesc ca in cei 12 ani de scoala ca profesorii de istorie sa fi mentionat de Regele Mihai, de ce a abdicat si de ce a plecat in exil. Abia mai tarziu cand nu au mai musamalizat totul si internetul a devenit cea mai mare biblioteca am inceput sa aflu adevaruri despre istoria noastra. Si aici nu vorbesc doar de perioada in care Romania era monarhie. S-a predat in scoala o istorie rastalmacita si convenabila. Au fost denaturate evenimentele din mai multe perioade ale istoriei. Incepand de la razboiul daco-roman, razboaiele cu Imperiul Otoman, la revolutiia din 1877 si pana la perioada monarhica.

Si totusi ma consider norocos ca am ajuns sa descopar multe adevaruri ascunse de comunisti, dar in acelasi timp sunt mahnit ca oameni de varsta parintilor mei nu au avut acelasi noroc si inca au o imagine denaturata a evenimentelor.

Ma bucur enorm ca televiziunile au facut un adevarat maraton in ultima perioada pentru a prezenta evenimentele asa cum au fost ele. Ma bucur ca astfel multa lume a aflat adevarul despre ce a insemnat monarhia, despre cum a fost fortat Regele Mihai sa plece in exil, despre importanta Regelui Carol I, despre cum dupa revolutie Regelui Mihai i-a fost interzisa intoarcerea in tara, de mai multe ori chiar.

Ce nu pot intelege este ca nu reusim sa ne trezim, nici macar in al doisprezecelea ceas. Ca nu reusim sa ne tinem de capul “mafiotilor” ce ne coduc tara in acest moment. Am fost 600k in strada in februarie, am reusit sa stopam acea OUG care ar fi aruncat tara asta in haos total, dar acum cand astia incearca din nou, noi stam impasibili si ne uitam cum acestia distrug tara.

Unde sunt cei 600 de mii de oameni care ieseau in strada in februarie? De ce nu ies in strada toti cei care au stat ore si ore in sir la cozi sa-i aduca un omagiu Regelui? De ce nu ies in strada toti cei care au blocat sambata Bucurestiul la funerariil? De ce stam si ne plangem de mila, dar nu iesim sa strigam in gura mare la ei ca sunt niste hoti?

Aceste intrebari ma fac sa ma simt mult mai trist decat m-am simtit sambata. Poate ca daca in 1992 parintii si bunicii nostri i-ar fi dat jos de la putere pe Iliescu & Co si am fi devenit iarasi monarhie lucrurile ar fi stat altfel. Nu avem de unde sa stim. Stim doar ca 1 milion de oameni au iesit in strada si l-au primit pe Majestatea Sa cu bratele deschise. Acum e prea tarziu pentru a ne gandi la astfel de scenarii, dar nu este deloc tarziu pentru a lupta si a aduce la putere oameni care sa puna interesul populatiei in fata interesului propriu.

Credit Foto: Dragos Asaftei.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailTagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *